Kultivering
AJFF driver klekkeri i Tistedalen hvor vi produserer rogn, yngel, parr og smolt av både laks og ørret.
Stamlaksen vi bruker i klekkeriet fiskes og fanges i felle i Tista på høsten .
Deretter fraktes den til klekkeriet hvor den står i kar til den er klar til stryking,(november). Vi legger inn/får ca 50-60 000 rogn hvert år.
Vi regner 1000-1500 rognkorn pr kilo laks , så en 5 kilos laks gir dermed i fra 5-7500 rognkorn. Rogna klekker januar/februar og har da plommesekk den får næring av .
Når plommesekken blir borte , fordeles yngelen i kar og fòring av yngelen starter.
Det er daglig tilsyn i klekkeriet av våre medlemmer i utvalget.
Vi setter ut både yngel , parr og smolt i Tista, i det håp om det engang skal bli en egenproduserende god laksestamme i Tista.
Ørret ,(innlandsørret) stamfisker/ elfisker vi i Boksjøen i september/oktober og den blir tatt med til klekkeri og strykes når den er klar.
Ørretten beholder vi i klekkeriet i ett til to år, før den settes ut i Berbyvannene ,og andre vann i Halden distriktet.
Fisk vi bruker i klekkeriet blir gentestet og sykdomstestet, slik at vi vet dette er frisk villfisk som blir benyttet i produksjon .